The Happy Prince


Answer the following questions:


1. Why did people admire the statue?

Ans. The statue was very beautiful. It was golden and its eyes were bright blue jewels and a red jewel hung from its waist. It was a symbol of happiness so people admired the statue.

2. What were the drops that fell on the swallow?

Ans. The drops that fell on the swallow were the tears of the Happy prince.

3. When did the Happy Prince realize about his suffering people?

Ans. When the prince was alive he lived in a palace where there was no sadness. Now he was dead and his statue stood high above the city. His heart felt the pain of his people. He could see all the unhappiness of his city. The ugliness and misery of the city made the Happy prince realize about his suffering people.

4. What was the first gift from the Happy Prince?

Ans. The first gift from the Happy prince was a red jewel from the prince’s waist. It was given to the poor lady whose son was ailing.

5. Why was the mother forced to ignore her ailing son?

Ans. The mother was forced to ignore her ailing son because she was making a dress for a dance in the palace. This would help her to get some money for food and medicines for her ailing son.

6. Why had the Swallow felt warm?

Ans. The swallow felt warm because he had done a good deed of helping a mother. This had made the prince happy. So the swallow felt warm.

7. What surprised the clever man?

Ans. It was very unusual that a swallow was in Egypt during winter. This surprised the clever man because swallows migrate to warmer places during winter.

8. Why was the writer unable to complete his story?

Ans. The young writer was trying to finish a story. There was no fire in his room which made it cold out there. This made him weak and hungry. So, the writer was unable to complete his story.

9. What did the writer conclude when he saw the blue jewel?

Ans. The writer concluded that someone liked his stories and the blue jewel was a gift from someone who might have read his books. He became very confident about himself and said that now he could finish writing his story.

10. Why did the swallow wish to go to Egypt?

Ans. Swallow was a migratory bird. Her friends had gone away but he had stayed behind for six weeks. In Egypt the sun was warm and the trees were green. So the swallow wished to go to Egypt to escape the cold weather.

11. Why did the swallow refuse to take off the other eye?

Ans. The swallow refused to take off the other eye because the prince would become blind.

12. What sufferings did the Swallow discover and report to the Happy Prince? Ans. The swallow discovered and reported the sufferings of hungry, cold and sad children who were treated badly by the guards.

13. In what state did the important man in the city find the statue?

Ans. The important man in the city found the statue dull. The red stone had disappeared, his eyes were not there and he was not golden. He looked like a beggar and not a Happy Prince.

14. What do you think was the part of statue which did not melt?

Ans. The broken heart of statue did not melt.

15. Why did the servants of God take the broken heart and the dead bird to God?

Ans. God told his servants to bring him the best things in the city. So they brought him the broken heart and the dead bird.


Think and answer:


1. Where was the Happy Prince’s statue located?

Ans. The Happy Prince’s statue was located high above the city.

2. Why did the swallow decide to stay under the statue of the Happy Prince at night?

Ans. The swallow decided to stay under the statue of the Happy Prince at night because it was high up, so there was plenty of fresh air.

3. Why was the Prince sad?

Ans. The Prince lived in a palace when he was alive. He had a heart like every other man. But there was no sadness. Now when his statue stood high above the city. He saw all the unhappiness of his city. His heart was made of cheap metal. But he could feel the ugliness and misery of his people. So the prince was sad.

4. What was the first task given to the Swallow?

Ans. The first task given to the Swallow was helping the poor mother. The Swallow gave the Prince’s red jewel to her to buy food, medicines for her ailing son. This first task done by the swallow made the Prince, mother and son happy.

5. To whom did the Prince gift the two gemstones of his eyes?

Ans. The Prince gifted the two gemstones of his eyes to the writer and the little girl. The first gemstones was given to the writer who was not able to complete his story. It was every cold and there was no fire in his room. So he was weak and hungry. The first jewel made the writer happy. The second jewel was given to the little girl who broke her eggs while selling it. The little girl could take home some money to her father so she was happy on receiving the second jewel.

6. What decision did the Swallow finally make? Was it a wise one? Comment.

Ans. The swallow finally decided not to go back to Egypt. It was not a wise decision because it cost his life. But he loved the Happy Prince so in matters of heart it was a right decision. He would never have been in peace if he would have gone to Egypt.

7. Why did the Swallow finally decide not to leave the Prince?

Ans. After the Prince donated his eyes to the writer and the little girl, he became blind. The Swallow felt sorry for the kind prince. He decided to help the poor people and make the prince happy. So the swallow finally decided not to leave the prince.

8. What message do you get from this story?

Ans. The message we get from the story was that some part of our money should always be used for needy people. God loves those who care for the sufferings of others. The story also highlights the proverbs ‘A friend in need is a friend indeed’.


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.